Doctor Zhivago Nieuwe productie 2014-2015

850-Doctor-Zhivago-live-7-Visser-&-Filippova-2014-2015

In een nagenoeg uitverkochte ‘Hertz’ zaal in Tivoli Vredenburg gaven de Utrechtse muzikanten en theatermakers Hans Visser en Irena Filippova donderdagavond 2 oktober een voorproefje van wat het theaterpubliek vanaf 24 oktober mag verwachten. Multimedia muziektheater over het tragische, maar ook romantische en meeslepende leven van Doctor Zjivago naar het wereldberoemde boek van de Russische schrijver Boris Pasternak.

Met dank aan het Nederlands Film Festival kreeg het Utrechtse publiek de primeur in de vorm van een try out. Het werd een betoverende voorstelling met zang en accordeonspel van Irena Filippova, Hans Visser op gitaar en Arthur Bont  op drums. Een klein maar fijn gezelschap.

Het verhaal van Doctor Zjivago kent nagenoeg iedereen. Het verhaal speelt zich in de tijd van de Russische revolutie. Begeleid door historische foto’s en filmfragmenten uit die tijd wordt het meeslepende leven van Pasternak’s alter ego uitgebeeld. De in Rusland geboren Irena bezocht samen met Hans Visser de historisch locaties waar het verhaal zich heeft afgespeeld. De door Visser en Filippova geschreven teksten worden dan weer in het Nederlands, dan weer in het Russisch door Irena gezongen. Haar Nederlands is perfect en haar stem ontroerend.

Filippova en Visser maken nu al tien jaar theaterprogramma’s over Rusland, zij zien dit jaar als een jubileumjaar. Doctor Zjivago lijkt de perfecte keuze om dit jubileum te vieren. Zij hebben van het omstreden boek van Boris Pasternak, dat geldt als een hoogtepunt in de wereldliteratuur uit de vorige eeuw, indrukwekkend muziektheater gemaakt.

Marcel Gieling – Utrechts Nieuwsblad


Theaterspektakel Doctor Zhivago op Nederlands Film Festival

Op 2 oktober presenteert het Nederlands Film Festival een voorvertoning van het multimediale theaterspektakel Doctor Zhivago van Irena Filippova en Hans Visser. De voorvertoning vindt plaats op het Nederlands Film Festival in Utrecht en is een bijzonder spektakel van beeld en muziek.

De wereldberoemde liefdesroman van de Russische schrijver Boris Pasternak (1890-1960) werd, omdat publicatie in Rusland verboden was, in 1957 in Italië gepubliceerd. Het boek werd vrijwel direct wereldwijd een bestseller en het duurde niet lang voordat het ook verfilmd werd onder regie van David Lean. De film bleek evenzo een enorme kaskraker. In het theaterstuk van Visser en Filippova wordt het verhaal in een historisch perspectief geplaatst. De roerige Russische jaren in het begin van de vorige eeuw staan centraal. Het decor en de muziek beelden het verhaal van de Russische revolutie uit en volgt de voetsporen van de levensreis die Doctor Zhivago (in Pasternak’s roman) heeft gemaakt. Hiervoor worden foto’s en filmbeelden van historische locaties gebruikt. Filippova vertolkt de songs in het Russisch en Nederlands.


Publiekreacties  

Herman Geertsen  We vonden jullie voorstelling indrukwekkend, zowel rechtdoend aan Pasternak, de film als de geschiedenis en dat op een hoog artistiek niveau.

Martin de Vries…ze zijn begonnen Hans Visser, Irena Filippova en Arthur Bont… Mooie klanken bij TivoliVredenburg. Coby van Dijck; Lieve Irena en Hans, Wat hebben jullie een prachtige voorstelling gegeven gisteren!!! Mijn Facebook (waar ik zelf nooit wat opzet) stond er vol van…lees ook even de reacties :-))) Thécla Hoffschulte prachtige show gezien gisteren Loes Noy ; Vond het een kadootje, prachtig…Paul van der Vossen…..enne wat was ze weer mooi hè, die Julie Christie ofwel Lara…..hier ben JIJ nou naar vernoemd Lara Van Der Vossen…..ik vind het een pracht project….Arlette van Dort; Mooie avond, Zhivago  in samenwerking met het Nederlands Filmfestival, muziekspektakel.  Met Hans Visser, Irene Filippova en Arthur Bont, bij de film Dr Zhivago en de filmbeelden, achtergrond van het leven in Rusland van Boris Pasternak.  Ach…echt nostalgie, zo betoverend. En prachtige muziek en zang. Jorina Hoogendoorn; Wat waren ze mooi hè, Omar Sharif, Julie Christie en Geraldine Chapplin, ik heb de film vast wel tien keer gezien. De eerste keer was ik vijftien jaar. In deze sfeer romantiek, de schoonheid en de tragedie van het leven,  ga ik slapen. Klaas Dubbelman; Wat leuk, ik vraag me af of de jongeren onder ons Doctor zjivago kennen. Zo niet dan is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken. Hans Visser is een topmuzikant en zijn muze ook nog gezegend met een geweldige stem. Harry van Dam Het was een prachtige avond! Anne-marie Westerman Weer een geweldige avond, Zhivago was prachtig… Arnold Spierings Prachtige muziek en voorstelling, vooral de foto’s van Rusland van voor de revolutie vond ik erg mooi. Fabiola Edmee Peek Fantastisch! Bert Gaasveld; Hele fijne voorstelling  gisteren in Tivoli/Vredenburg Doctor Zhivago ,op het Filmfestival,bijna volle bak!  Hans Akerboom En zó mooi de accordeon ! Nicola Rozemeijer Mee eens, prachtig instrument en zo mooi bespeeld, wat een rijkdom aan klanken. Anita van Zand Ik heb genoten. Mooie beelden en hele fijne geschiedenisles. Irena mag Russisch blijven zingen. Prachtig José Distelblom Was geweldige uitvoering – origineel


web-DZ-850-Front-2


Visser en  Filippova
maken al tien jaar programma’s over Rusland. In dit jubileumjaar zetten ze hun gezamenlijke schouders onder het wereldberoemde boek; Dr. Zhivago. Het boek dat onomstreden geldt als een van de hoogtepunten uit de wereldliteratuur van de vorige eeuw.

Paternak-lenin-filippova-7.lijntje

Tegen de achtergrond van oorlog, revolutie, nood en ontbering in het Rusland aan het begin van de twintigste eeuw, speelt een van de meest romantische, meeslepende en tragische liefdesgeschiedenissen aller tijden: die van dokter Zhivago en Lara.

DZ-850-Lenin-poster-visser-3-lijntje


Visser & Filippova
bezochten de plekken waar het beroemde verhaal zich heeft afgespeeld en maken een meeslepende multimedia muziektheatervoorstelling van deze spirituele biografie over Rusland.

DZ-850-Varikino-station

 

 

Dokter Zhivago Storyline

 

SZ-850-Oeral-1